filter_list

Filter

Blog-!

Wat eten papegaaien?

Wat mag een papegaai eigenlijk allemaal eten? En waar bestaat een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet uit?

Er zit een duidelijk verschil in voedsel als we kijken uit welke gebieden de papegaaien van oorsprong leven in de natuur. Papegaaien en vogels uit droge gebieden eten vooral verse zaden. Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden ook vaak noten, fruit, bloemen . Hierbij een overzicht om je de goede weg op te helpen met de verzorging van je vogel(s).

In deze blog

 • Behoefte ? 

 • Snacks voor vogels?

 • Welke groente mag een papegaai eten? 

 • Welke noten mog een papegaai eten?

 •  Bloemen & Kruiden gedroogd voor vogels?

 • Wat mag een papegaai eten? 

 • Samengevat

Basisbehoefte
Omdat papegaaien uit veel verschillende delen van de wereld komen, is de vraag! WAT de juiste voeding is. Duidelijk is! ze hebben een uitgebreid en zeer divers menu nodig.
Als basis voor de voeding keuzen tussen pellet voeding of voor een zadenmix. Beide varianten bieden een goede basis waarin nagenoeg alle nodige voedingsstoffen in verwerkt zijn. Welke van de twee opties je kiest is afhankelijk van je vogel en eigen voorkeur.
Een pellet voeding is zo gemaakt dat in 1 pelletbrokje alle nodige voedingsstoffen verwerkt zijn, ieder brokje biedt dezelfde voeding. NutriBird is een merk die aangegeven voor welke soorten het papegaaienvoer het meest geschikt is. Vogels die wat kieskeurig zijn met eten zullen vaak bij een voeding bestaande uit zaden enkel de lekkere zaden opeten. Daarom heeft Nuts 4 Birds mengsels samengesteld zodat vogels het juiste binnen krijgen. Hierdoor zullen ze alle nodige voedingsstoffen binnen krijgen en heb je minder kans op tekorten. Een zadenmengsel van Nuts 4 Birds worden samengesteld voor bepaalde rasgroepen en is aangepast op hun voedingsbehoefte. Wanneer je vogel alle verschillende zaden eet is dit een zeer geschikte voeding om te geven. Een zadenmix lijkt veel meer op de voeding die ze in het wild ook eten. Papegaaien drinken gewoon vers water, zorg ervoor dat ze dit onbeperkt hebben en verschoon het bakje minimaal 1 keer per dag.

Snacks
Ook papegaaien eten graag een keer een snackje. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Nuts 4 Birds voeding voor vogels. Een ruim aanbod aan fruit, noten en zaden. Ook een fruitkuipje kan erg gewaardeerd worden. Je kan ze ook verwennen met een vers stukje fruit, groente als extra tussendoortje.

Welk fruit mag een papegaai eten?
Papegaaien mogen diverse soorten fruit en groenten VERS eten. Hieronder een overzicht waar je ze lekker mee kan verwennen.

 • Banaan *Kiwi *Papaja *Mango *Frambozen *Cranberries *Druiven *Sinaasappel

 • Pruimen *Perziken *Abrikozen *Appel {niet de pitten) *Peer { niet de pitten) *Ananas *Kersen {niet de pitten) *Grapefruit *Mandarijn

 • Nectarines *Dadels *Watermeloen *Cantaloupe

Welke groente mag een papegaai eten?
Ook op groente zijn papegaaien dol. Maak van de VERSE groente een mooie gemengde salade. Zorg er wel voor dat de groente vers zijn.

 • Wortel *Selderij *Broccoli *Paprika *Pepers *Zoete aardappel (GEEN gewone aardappel)

 • Boerenkool *Courgette *Bloemkool *Tomaten *Snijbieten *Erwten *Andijvie *Pompoen

 • Spinazie *Asperges *Komkommer *Pompoen *Bonen

Als je groente hebt gewassen laat ze goed uitlekken, te veel water heeft invloed op de ontlasting van de vogel.
Welke noten van Nuts 4 Birds mag een papegaai eten?
Ook noten zullen bij veel papegaaien favoriet zijn. Ook zorgen noten ervoor dat de krop goed aan het werk blijft en niet verslapt. Welke noten geschikt zijn zie je hieronder:

 • Walnoten *Pecan noten *Amandelen *Paranoten *Macadamianoten

 • Kokosnoten * Hazelnoten * pistache * Hazelnoten

Bloemen % Kruiden mengsels
Je kan je vogel ook gedroogde wilde bloemen mengsel aanbieden. Denk bv aan mengsel met o.a. Luzerne, goudsbloem, kamille, rozenbloemblaadjes, peterselie steeltjes. wortel, pastinaak, peterselie, paardenbloem, dille, luzerne, kamille, heermoes, venkelzaad en hop.
Van de kruidenmengsel kan je ook infusie / thee maken voor je vogels.


Wat mag een papegaai niet eten?
Natuurlijk zijn er ook dingen die een vogel absoluut niet mag eten. VERGEET dit lijstje niet.

 • Avocado *Chocolade *Gezwavelde gedroogde vruchten *PITTEN van steenvruchten (kers, abrikoos, appel, perzik en pruim)

 • Rabarber *Cafeïne *Ui *Knoflook *Vet *Zout *Aardappels *Prei * Wilde kastanje

Samengevat !
De basisbehoefte voor een papegaai bestaat niet alleen uit pellets of zaden in combinatie met vers drinkwater. De vogels hebben ook dagelijks vers fruit, groenten of noten nodig als toevoeging op hun dieet. Zonder de juiste toevoegingen kunnen er tekorten ontstaan die gevolgen hebben voor de gezondheid van je vogel. Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet zal er voor zorgen dat je vogel zich zo optimaal mogelijk zal voelen.


Voor meer info, kijk op de pagina "Tips & Advies" 
 
Geluks-vogels.com gebruikt cookies om het bezoek te meten en slaat geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Welkom op de webshop Geluksvogels, een webshop met een ruim assortiment lekkers voor vogels. 
ACTIE ! 
Elke maand hebben een zadenmengsel in de actie. 


Groet Team Geluksvogels